O nama

Društvo hrvatsko-francuskog prijateljstva „Francuska alijansa Rijeka“ je neprofitna udruga građana koja okuplja frankofone i frankofile, ljubitelje francuskog jezika i kulture. Osnovano je 1991. godine kako bi doprinijelo širenju francuskog jezika i kulture i unapređenju odnosa između Francuske i Hrvatske u Rijeci i šire.

Djelatnost

Aktivnosti Francuske alijanse Rijeka usmjerene su u prvom redu na obrazovanje i kulturu te se međusobno prožimaju. Francuska alijansa Rijeka član je svjetske mreže francuskih alijansi te usko surađuje s Francuskim institutom u Zagrebu (Institut français de Zagreb) i Veleposlanstvom Francuske u Republici Hrvatskoj. Uspješno koordinira projekte s drugim francuskim alijansama i društvima u Hrvatskoj (u Zagrebu, Splitu, Dubrovniku, Zadru, Osijeku, Varaždinu i Koprivnici). Alijansa organizira tečajeve općeg francuskog jezika i jezika struke, te razne kulturne aktivnosti (projekcije francuskog filma, koncerte, izložbe, književna predavanja, gastro večeri i sl.).

Stoga učenje francuskog jezika u Alijansi osim kvalitetnog usvajanja jezika u polaznicima razvija i povezanost s frankofonom kulturom i civilizacijom.