Izložba fotografija Maie Flore “Imagine France”

Château du Haut Koenigsburg
Château du Haut Koenigsburg
Maia Flore

U ponedjeljak, 11. svibnja u 20:00 sati u Galeriji Principij bit će otvorena izložba fotografija francuske fotografkinje Maie Flore. Radi se o seriji nazvanoj “Zamisli Francusku – Frantastično putovanje” (Imagine France – Le voyage fantastique) u kojoj Maia Flore tematizira francusku kulturnu baštinu. Ove će sanjive fotografije, kojima je autorica i sama subjekt, biti predstavljene u Hrvatskoj u sklopu Festivala Francuske u Hrvatskoj “Rendez-vous”. Detaljnije o autorici Maia Flore:
Maia Flore rođena je 1988. godine. Diplomirala je na Ecole des Gobelins, a od 2011. godine članica je Agencije VU. Zaokupljena istraživanjem granica stvarnoga i imaginarnoga, djela joj nerijetko postižu nadrealne odlike. Prvu seriju fotografija Sleep Elevations započela je u Švedskoj, a zatim se nastavila usavršavati na Arts Center of Berkley u Kaliforniji. Svoj je rad prvi put izložila 2011. godine na festivalu mlade europske fotografije Circulation(s) u Parizu.
http://artistaday.com/?p=12306

Događanje organizirano u okviru manifestacije Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj www.rendez-vous.hr “Rendez-vous” donosi niz događanja diljem zemlje, od kojih će u Rijeci gostovati:

Izložba fotografija Tour de France
Rijeka, 15.05 – 30.05., Korzo
Kako bi se obilježilo prvo izdanje ‘Tour de Croatie’, organizirano od 21. do 26. travnja, festival Rendez-vous postavit će izložbu fotografija koje se osvrću na velike trenutke njezinog francuskog ‘rođaka’, utrke Tour de France. Izložba će biti otvorena povodom dolaska ‘Tour de Croatie’ u Zagreb, 26. travnja u parku Zrinjevac, a zatim će biti predstavljena u Rijeci. Ova je izložba bila prvotno postavljena povodom stogodišnjice utrke La Grande Boucle 2013. godine na vratima Luksemburškog parka u Parizu. Izložba ponovno oživljava najznačajnije trenutke ovog mitskog natjecanja, uspjehe i padove velikih trkača koji su u njemu sudjelovali, entuzijazam publike koji je više od stoljeća pratio svaku etapu i prekrasne krajolike kroz koje je utrka prošla. Tour de France je najfotografiraniji događaj u povijesti sporta.

Izložba Boîte-en-Valise
MMSU Rijeka, 18.6. − 15.7.
Novi pogled na kultno djelo Marcela Duchampa – izazov je to projekta Boîte-en-valise (Kutija u kovčegu) koji promiče scenu mladih umjetničkih nada proizašlih iz francuskih umjetničkih škola. Ova izložba, koja aludira na Boîte-en-valise Marcela Duchampa, djelo nastalo 1941. godine u vrijeme njegove emigracije u Sjedinjene Američke Države, potiče na razmišljanje o mobilnosti umjetničkih djela i predstavljanju umjetnika. Ovim je povodom petnaestak mladih francuskih umjetnika pozvano da preispitaju način prezentacije sebe i svojih djela u suvremenom kontekstu koji se neprestano mijenja. Svatko od njih je postavio svoje djelo u drveni kovčeg, bilo da se radi o slici, instalaciji, video radu ili performansu, ponudivši pritom jednu vrstu suvremenoga prijenosnoga muzeja. Otvorenju će nazočiti Julien Prévieux, dobitnik nagrade Marcel Duchamp 2014. godine.

Izložba fotografija Philippa Rametta, ‘Naopako’
Rijeka, galerija Principij, kolovoz
Nakon što je predstavljena u Rumunjskoj, Francuski institut u Hrvatskoj ugostit će fascinantnu fotografsku izložbu ‘Naopako’ Philippea Ramettea. Philippe Ramette voli prkositi zakonima gravitacije i logike. Taj umjetnik, kipar, fotograf i grafičar, autor je nadrealističkih instalacija u kojima je prikazan u nelogičnim i nevjerojatnim pozama. Pjesnik apsurda, dandy izgubljen u svijetu koji se predstavlja razumnim, a kojim vladaju čisto ludilo i nasilje, Philippe Ramette želi prije svega preispitati postojeće dogme. Umjetnik izvodi akrobatske performanse bez korištenja varki ili digitalne obrade fotografija kako bi pokazao apsurdnu stranu egzistencije. Njegova poruka? ‘Postanite napokon razumni, živite nemoguće!’ Philippe Ramette rođen je 1961. u Auxerreu, a živi i radi u Parizu.

Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj

rendezvous_blok_529